Trainingsaanbod

Emoties balanceren met het Emotioneel Kompas

Een workshop over het balanceren van emoties met de positieve- en negatieve woordparen van het Emotioneel Kompas. We gaan aan de slag met emoties weergegeven op 24 kaarten. Iedere kaart geeft een patroon weer van emoties die samen resoneren op het bewuste – het onbewuste – en het lichaamsniveau.

Tijdens deze dag duiken we in de wereld van de emoties. Emoties zijn de basis van ons gedrag en de drijfveer voor alles wat we doen. Ze verbinden ons in lief en in leed. Of het nu gaat om mooie muziek, de geboorte van een kind, een topprestatie, het verlies van een geliefde of een verdrietig bericht: het zijn altijd de emoties die we voelen, ervaren en die ons beïnvloeden in ons gedrag. Wat raakt de één wel en de ander niet, en hoe gaan we daarmee om?

Het is een praktijkgerichte dag om makkelijker met stressvolle situaties om te leren gaan en emoties te kunnen balanceren. Het doel is evenwichtiger in het leven te staan. Je leert met behulp van het Kompas een emotionele respons bij een onderwerp of probleem in beeld te brengen en deze in positieve zin te beïnvloeden.

Je gaat aan de slag met een set van 24 kaarten waarop de woordparen van het Emotioneel Kompas worden weergegeven. Door zowel met de negatieve als de positieve emotie te werken leer je hoe je emoties in balans kunt brengen. Deze kaartenset geeft je een prachtige tool in handen om zowel in je werk als in het dagelijks leven te gebruiken. Het Kompas is ook uitermate geschikt bij het werken met kinderen en jongeren!

Op het Emotioneel Kompas bevinden zich woordparen van de positieve en de negatieve emotie die bij elkaar horen. Het uitgangspunt is om op een vriendelijke manier de negatieve emotie te leren erkennen en accepteren, waardoor er meer ruimte komt om ook de positieve emotie te kunnen ervaren en accepteren.

De woordparen van de verschillende emoties bevinden zich op drie bewustzijnsniveaus, die tegelijkertijd werken: Bewust – Onbewust – Lichaam. Iedere kaart geeft direct een overzicht en inzicht in de emoties die simultaan werken. Het bewuste niveau geeft info over het nu, het onbewuste niveau over langer geleden en het lichaamsniveau over de kindertijd.

Speciale aandacht gaat naar:

  • Het ontstaan en de werking van het Emotioneel Kompas en het belang van het werken met zowel de negatieve als de positieve emotie. We zijn geneigd onze negatieve emoties te verdringen of te ontkennen. Belangrijk is deze weer te leren erkennen om zo de positieve emotie te kunnen ervaren, zodat we evenwichtiger in het leven kunnen staan.
  • De drie bewustzijnsniveaus van het Emotioneel kompas en de invloed van de jonge kindertijd en baarmoedertijd op de respons van nu. Wat er allemaal meespeelt in onze emotionele respons en ons gedrag zonder dat we ons hier bewust van zijn. Wat we kunnen doen om belemmerende emotionele patronen te verhelderen en te veranderen.
  • Om met emoties aan de slag te kunnen gaan is het belangrijk te weten wat emoties zijn. Emoties zijn er niet zomaar, ze ontstaan en kunnen ons plotseling overvallen. Het brein heeft hierin een wezenlijke functie en daar wordt uitgebreid over gesproken. Er is ook uitleg over hoe via de zintuigen en herinneringen emoties worden opgeroepen en hoe onze gedachten en ons denken mede verantwoordelijk zijn voor hoe we ons voelen.
  • Positieve aandacht richten en je focussen op wat je wilt is belangrijk in het omgaan met emoties. Vaak hebben we de neiging om een zin zo te formuleren dat het benadrukt wat we niet willen, bv “dat wil ik niet vergeten”. Hierbij gaat de aandacht naar vergeten. Verander je dit in: “dat wil ik wel onthouden” dan gaat de aandacht naar onthouden.
  • Het belang van praten en denken in gevoelstermen en het verschil tussen een emotie zijn en een emotie voelen. Vaak praten we in zijnstermen als het over onze gevoelens gaat. Bijvoorbeeld “Ik ben boos” ipv “Ik voel me boos” of “Ik ben bang” ipv “ik voel me bang.” Als we zeggen: “ik ben bang”, dan zetten we onszelf vast en dit is moeilijk te veranderen. Zeggen we in plaats daarvan “ik voel me bang”, dan is er ruimte voor verandering en dat geeft beweging en vrijheid.

De dag is praktisch gericht en er zullen meerdere oefeningen gedaan worden. Zo kun je als deelnemer zelf ervaren wat de impact van het werken met de woordparen kan betekenen. Er zijn oefeningen om stress te reguleren en oefeningen met de kaarten en de woordparen om de emoties van de verschillende niveaus in balans te brengen.

Vooraf wordt er literatuur verstrekt en je krijgt je een aantal vragen om je voor te bereiden op deze dag.
Er is een follow up via een online ontmoeting met de groep.

De investering in jezelf is € 149,00 Inclusief de kaartenset, de Kompaskaart en een hand-out.

 

Meer weten of aanmelden?

Heb je interesse in een training/workshop of wil je meer informatie? Vul je gegevens in en ik neem contact met je op!

Meer informatie






    Meer trainingen / workhops

    Feedback op trainingen