De Skarabee

Dertig jaar Skarabee
22 september 1991 – 22 september 2021

Je kunt al sinds september 1991 bij de Skarabee terecht voor training en persoonlijke begeleiding. Het afgelopen decennium heb ik al meerdere workshops gegeven die zijn gebaseerd op mijn jarenlange ervaring en inzichten. Het doorgeven van mijn aanpak doe ik vooral in de vorm van trainingen geven. Persoonlijke begeleiding doe ik nog op kleine schaal voor vrienden en bekenden en in mijn werkplaats.

Een overzicht
Toen ik dertig jaar geleden mijn eigen centrum opende, ging ik naar de Kamer van Koophandel om mij daar in te schrijven. Ik moest een naam hebben voor mijn centrum en de eerste naam die bij me opkwam was De Skarabee. Van 1985 tot 1990 volgde ik cursussen op de Hof van Axen en ik deed toen ongeveer alle cursussen die Coby Schasfoort daar aanbood. Als ik cursus volgde, ging ik altijd even naar Liatelier van Lia Wiersma in Dwingeloo. Zij verzorgde ook reizen naar Egypte en verkocht in haar bijzondere winkel veel sieraden met een scarabee. De scarabee had vanaf het eerste moment, dat ik ze bij Lia zag, een bijzondere aantrekkingskracht op me. Ik kon niet goed duiden waarom, maar het was gewoon zo. De symboliek van de skarabee was toen en is nu nog steeds een mooie metafoor voor mijn werk.

Symboliek van de Skarabee – geluksbrenger
De skarabee is een zeer nuttig diertje omdat het al het afval opruimt. In het oude Egypte heeft het beestje het zelfs tot godheid geschopt. Het staat symbool voor de eeuwige kringloop van het leven. Afvalstoffen zoals mest blijken weer een voedingsbodem te zijn voor nieuw leven. De oude Egyptenaren kozen de mestkever als amulet, omdat ze geloofden dat de zon werd voortbewogen door een reuzenmestkever. Dit insect zorgde voor het opkomen en het ondergaan van de zon. De skarabee werd in verband gebracht met voortplanting, potentie, wijsheid, vernieuwing, wederopstanding en onsterfelijkheid. In deze tijd is de skarabee populair als geluksbrenger. Dat de skarabee een mestkever is vind ik een extra dimensie. Zeker als ik met kinderen werk, vind ik het leuk om dat te vermelden. Kinderen moeten dan ook meestal grinniken, ze krijgen vaak een steentje van de skarabee mee naar huis.