Hoe het Emotioneel Kompas gebruikt kan worden binnen systeembehandeling.

In dit blog deel ik een verslag van Marjon Heemskerk, zij volgde in 2020/2021 bij mij de training over het Emotioneel Kompas en lichaamsfeedback.

Marjon is eigenaar-familietherapeut/systeemtherapeut/partner- relatietherapeut/re-attach therapeut bij GIB (Gezin in Beweging). Het Emotioneel Kompas en het werken met de woordparen is (naast andere instrumenten) onderdeel van hun systeembehandeling geworden. Lees hier het stuk wat zij voor mij schreef over het mooie werk dat zij doen en hoe het Emotioneel Kompas en het werken met de woordparen daar een plekje in hebben gevonden.

Een mens staat niet alleen, maar maakt deel uit van een familie, een stad of dorp, een samenleving. Dat geldt al helemaal voor kinderen; die zijn bovendien van anderen afhankelijk om volwassen te worden. Zonder veilige relaties kan een kind zich niet verbonden gaan voelen met zijn ouders, maar ook niet met onze wereld. Als er in een gezin veel speelt, kunnen gezinsleden allerlei klachten ontwikkelen, zoals emotieregulatie problemen, angsten, doodswensen, concentratieproblemen, lichamelijke klachten, gevoelens van eenzaamheid, niet begrepen worden, etc. In ons systemisch centrum is het uitgangspunt dat deze klachten te maken hebben met de familierelatiepijn, een weerspiegeling hiervan zijn en een manier om ons te laten weten.

Ieder mens kent het verlangen het goed te hebben met de belangrijke mensen om hem/haar heen. Als we werken aan het verstevigen van relaties, het herstellen van breuken, het verwerken van (familie-)trauma, verbinden mensen zich opnieuw met elkaar, wordt hun veerkracht vergroot en/of krijgen belangrijke familieverhalen nieuwe betekenissen. De kwaliteit van hun onderlinge relaties verbetert, en daarmee ook de kwaliteit van hun leven.

Door te werken met het hele gezin of zelfs de hele familie ontstaat een gevoel van Samen Ja op herstel van de breuken en Ja op de verandering. Zo voelen ouders en kinderen zich verbonden in hun gezamenlijke gezinsmissie, nemen zij de regie hierover weer in eigen hand en raakt iedereen geholpen.

Werken met kringen van verbindingen

Als het uitgangspunt is dat klachten een weerspiegeling zijn van familierelatiepijn en dat iedereen ernaar verlangt zich veilig en geborgen te voelen bij de belangrijke anderen om hem of haar heen, betekent dit dat onze primaire focus hierop ligt. Ieder kind, of iedere volwassene die bij ons centrum binnenkomt, wordt in de eerste plaats gezien als mens, die onderdeel is van een kring van voor hem of haar belangrijke verbindingen. Onze behandelaren richten zich op die kringen, dat zijn onze post-master opgeleide systeemtherapeuten. Gezamenlijk werken we aan het herstellen en verstevigen van de onderlinge relaties.

We werken met traumaopstellingen waarin de hoofd-hart-buik verbinding centraal staat. Onderdeel van de systeembehandeling (naast andere instrumenten) is het werken met het Emotioneel Kompas (Alie Relker). Ik gebruik het als navigatie door het landschap van het innerlijk, waarin zich alle opgeslagen emoties zich bevinden. Op individueel niveau en op familieniveau. Werken met de woordparen helpt om te onderzoeken op welk niveau van het innerlijk het woordpaar zich bevindt: op bewust, onbewust of lichaamsniveau. De spiertest kan de taal van het innerlijk bevestigen. De woordparen helpen cliënten en hun systeem om hun last goed te verwoorden en te voelen wat hun lichaam hierover vertelt, en het te koppelen aan waar ze naar toe willen werken. Daarnaast gebruiken we het om intergenerationeel trauma te herkennen en te verwerken.

Meer berichten

Op bezoek bij: Alie Relker

Blog

‘Op bezoek bij’ is een initiatief van Per Janssen, waarin mensen iets vertellen over hun leven, passie of visie. Deze keer ging hij op bezoek bij Alie Relker

‘Kindergezichten lezen’ een fascinerende manier om toegang te krijgen tot de belevingswereld van kinderen.

Blog

Kijk eens naar een kinderfoto en vergelijk die eens met een foto van jezelf als puber en als volwassene. Welke veranderingen zie je dan? Is je voorhoofd nog hetzelfde, is het boller of schuiner geworden? Staan je ogen dichter bij elkaar? Zijn er lijnen en rimpeltjes ontstaan? Zijn je lippen voller of dunner? Is je gezicht ronder of juist smaller? Welke veranderingen en verschillen zie je tussen die persoon van nu en het kind en de puber van toen?

Verwarring en Verbinding

Blog

Een persoonlijk blog over verwarring en verbinding. Allerlei gedachten en mijmeringen die er zoal door me heen gaan nadat ik in maart door het oog van de naald ben gekropen. Wat betekent dit voor mij en wat vind ik nog belangrijk om te doen en te delen. Over kwetsbaarheid en eindigheid van het leven.